کلاریفایر
- این دستگاه، برای جداسازی آلودگیها و مواد خارجی در شیر گرم یا سرد (از طریق نیروی گریز از مرکز) کاربرد دارد.
- مواد ناخالص شامل ذرات معلق، سلولهای سوماتیک و سلولهای باکتریایی میباشند. در صورت بالا بودن، اسیدیته ی شیرخام، بخشی از کازئین و مواد ازتهی شیر وارد اسلایم (رسوب دستگاه) میشود.
- پس از کلریفیکاسیون، شیر وارد بالانس تانک شده و به تعادل دمایی رسیده و جهت ارسال به مراحل بعدی فرآیند، ذخیره می شود.
دستگاه کلاریفایر، شبیه به سپراتور بوده و تفاوت این دو دستگاه به شرح زیر می باشد:
۱. در کلاریفایر یک ورودی و یک خروجی و درسپراتور یک ورودی و دو خروجی (خامه و شیر پس چرخ) وجود دارد.
۲. صفحات موجود در کلاریفایر از نظر قطر کوچکتر از صفحات سپراتور بوده تا فضای بیشتری برای جمع آوری sludge (لجن جمع شده از دستگاه) فراهم شود.
- کلاریفایر متناسب با سایز دستگاه، میتواند 8-2 ساعت برای شیر سرد (10-5 درجهی سانتیگراد) و 4-1 ساعت برای شیر گرم (۵۷ درجه سانتیگراد) ، بدون CIP، عمل کند.
محل قرارگیری کلاریفایر:
- کلاریفایر سرد
– –حد فاصل تانک ذخیره ی شیر و پاستوریزاتور
-حدفاصل بخش دریافت شیر و تانک ذخیره (این ترتیب، برای واحدهایی که دارای جریان (flow) ثابت هستند قابل اجرا می باشد، زیرا در صورت داشتن نوسان، کارایی دستگاه، تغییر می کند).
- کلاریفایر گرم
– حدفاصل بخش پیش گرمکن و پاستوریزاتور.
– حدفاصل قسمت regeneration پاستوریزاتورHTST و قسمت حرارتی.
– حدفاصل گرمکن نهایی و لوله ی هلدینگ پاستوریزاتور HTST
عوامل مؤثر بر کارایی کلاریفایر
- ویسکوزیته
ویسکوزیتهی شیر، فاکتور اساسی است که میبایست در کلاریفیکاسیون مورد توجه قرارگیرد. از آن جایی که ذرات معلق خارجی، در رسوب ایجادشده با نیروی گریز از مرکز دستگاه، جدا میشوند، این جداسازی به سایز، دانسیته ی ذرات و ویسکوزیته ی سیالی که در آن معلق هستند بستگی داشته و با کاهش ویسکوزیته سرعت جداسازی افزایش می یابد.
- دما
با افزایش دما ویسکوزیته، کاهش یافته و سرعت جداسازی افزایش می یابد. شیر قبل از ورود به کلاریفایر، تا دمای 35-32 درجه ی سانتیگراد، گرم میشود. میبایست از اعمال دمای بالاتر جلوگیری نمود، با افزایش دما پروتئین های آب پنیری، دناتوره و ویسکوزیته مجدداً افزایش می یابد و همچنین اثرات منفی بر ویژگیهای خامهگیری شیر خواهد داشت.
- سرعت کاسه (Bowl)
هر چه سرعت بیشتر باشد، کارایی دستگاه نیز بیشتر است، زیرا نیروی گریز از مرکز مستقیماً تحت تأثیر سرعت کاسه قرار می گیرد.
- بار میکروبی
نوع و وضعیت میکروارگانیسمها بر کارایی کلاریفایر تأثیرگذار است. از آن جایی که اسپورهای باکتریایی سنگین تر و چگالتر هستند، راحت تر به slime وارد شده و جداسازی انجام میشود.
اثر کلاریفایر بر کیفیت میکروبی شیر
تعداد زیادی از میکروارگانیسم های شیر، ازطریق رسوب دستگاه (slime) خارج میشوند، بنابراین بار میکروبی کلی در شیر خروجی، کاهش می یابد. با توجه به شکسته شدن تودههای باکتریایی در طی فرآیند کلاریفیکاسیون، ممکن است افزایشی در عدد plate count (شمارش کلی ) شیر کلاریفای شده داشته باشیم، در حالی که تعداد واقعی میکروارگانیسم های موجو در شیر کلاریفای شده به طور قابل توجهی کمتر است. به عبارت دیگر بار میکروبی کلی کم میشود، با این که ممکن است این کاهش خودش را در عدد plate count نشان ندهد.
- MARKET MILK / Latha Sabikhi & Y. K. Reddy/ 2020
- Picture of Clarification Unit from Teta Pak Website
دیدگاهتان را بنویسید