سویا – مرور کلی –
سویا – مرور کلی –
سویا نوعی از حبوبات و جزء مهمی از رژیم های غذایی آسیایی می باشد. دانه های سویا غنی از پروتئین بوده، به طوری که ۱۰۰ گرم دانه سویای پخته شده به طور متوسط دارای ۱۸/۲ گرم پروتئین، ۹ گرم چربی، ۶ گرم فیبر (محلول و نامحلول) و ۸/۴ گرم کربوهیدرات می باشد. پروتئین های اصلی تشکیل دهنده سویا glycinin و conglycinin می باشند. محصولات غذایی تهیه شده از سویا را می توان در سه گروه قرار داد:
۱. محصولات با حداقل میزان فرآیند انجام شده (minimally processed) همچون توفو
۲. محصولات تولید شده با میزان متوسطی از فرآیند همچون شیرسویا
۳. محصولات تولید شده با حداکثر فرآیند (highly processed) همچون پودر ایزوله پروتئین سویا
سویا منبع خوبی از ویتامین ها (B Vitamins) و املاح همچون کلسیم، منیزیم و روی نیز می باشد، که با توجه به نوع محصولی که استفاده می کنید میزان این میکرونوترینت ها متفاوت است. از مهمترین ویژگی های پروتئین سویا، این است که دارای تمامی ۹ آمینو اسید ضروری به مقدار کافی بوده و به عنوان بهترین و با کیفیت ترین پروتئین گیاهی شناخته می شود. سایر پروتئین های گیاهی به طور معمول یکی از ۹ آمینو اسید ضروری را به مقدار کمتری دارا هستند (به عنوان مثال لیزین، به مقدار بسیار اندکی در بیشتر دانه ها و غلات وجود دارد). کمک به حفظ سلامت قلب با پایین آوردن میزان LDL ، دارا بودن خاصیت ضد سرطان (به دلیل داشتن ترکیبات ایزوفلاوونی همچون genistein و daid zein) و کنترل قند خون (برای افراد مبتلا و یا دارای ریسک ابتلا به دیابت) از اثرات سلامتی بخش سویا می باشد (البته این اثرات طبق مطالعات انجام شده بیشتر در مورد استفاده از دانه کامل سویا و همچنین مواد غذایی تهیه شده با حداقل فرآیند بر روی این دانه صادق می باشد). یکی از نگرانی های مطرح شده در ارتباط با استفاده از سویا، وجود آنتی نوترینت هایی همچون فیتات می باشد که می تواند جذب کلسیم، آهن و روی را در بدن کاهش دهد. دقت کنید که این نگرانی زمانی اهمیت دارد که شما رژیم غذایی متعادلی نداشته باشید و تمرکز رژیم شما به استفاده از سویا برای دریافت این املاح باشد. ضمن این که با روش هایی همچون خیساندن می توان میزان آنتی نوترینت هایی همچون فیتات را کاهش داد. یکی دیگر از نگرانی های مطرح شده در مورد استفاده از سویا محتوای فیتوستروژنی (ترکیباتی که ویژگی های استروژنی دارند، استروژن های گیاهی) بالای آن است. برخی از مردم نگران این هستند که این ترکیبات می توانند سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان شده یا دارای تاثیر بر قدرت باروری در مردان باشند اما، تحقیقات اخیر چنین ادعایی را رد می کند (evidence shows that soy foods are largely safe).
بر مبنای میزان و مراحل فرآیند انجام شده سه نوع پروتئین سویا در مارکت موجود می باشد:
- Soy Flour 50% protein
- Soy Protein Concentrate 70% protein
- Soy Protein Isolate 90% protein
ایزوله پروتئین سویا دارای هضمی سریعتر از کازئین ولی آهسته تر از پروتئین whey می باشد (Intermediate absorption rate). این پودر پروتئینی یکی از بهترین انتخاب ها برای افراد دارای حساسیت به لاکتوز و یا گیاهخواران بوده که ایده آل در ساخت توده های عضلانی، ترمیم عضلات و جلوگیری از تحلیل آن می باشد (Pre or Post workout nutrition)
**** برخی از مردم به سویا آلرژی داشته و باید به طور کلی از آن اجتناب کنند.
👇👇👇👇
https://www.healthline.com/nutrition/soybeans
https://www.healthline.com/nutrition/is-soy-bad-for-you
برای خواندن مطالب بیشتر به وبسایت senioradvisor.ir مراجعه نمایید