گلوکز و فروکتوز – تفاوت در متابولیسم در بدن –
گلوکز و فروکتوز – تفاوت در متابولیسم در بدن –
ساختار
گلوکز و فروکتوز هر دو دارای فرمول مولکولی یکسانی هستند C6H12O6. با این تفاوت که گلوکز دارای گروه آلدهیدی و فروکتوز دارای گروه کتونی می باشد. هر دو این قندها، کالری مشابهی در بدن ایجاد می نمایند ولی نحوه متابولیسم آن ها متفاوت است.
متابولیسم در بدن
گلوکز می تواند به وسیله تمامی سلول های بافت های مختلف بدن متابولیزه شده (metabolized by all of your body’s tissues)، یا برای تولید انرژی استفاده و یا به گلیکوژن تبدیل و در عضلات یا کبد ذخیره شود. در حالی که فروکتوز تنها به وسیله سلول های کبدی متابولیزه می شود.
نتایج تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که قند فروکتوز می تواند سبب افزایش سطح هورمون گرلین -Ghrelin- (هورمون گرسنگی) شود. در مقدار برابر با قند گلوکز، احساس سیری کمتری ایجاد و حتی می تواند سبب افزایش ولع نسبت به مصرف شیرینی جات شود.
فروکتوز سبب افزایش آنی سطح قند خون نمی شود، اما داشتن رژیم غذایی با کالری بالا و سرشار از فروکتوز می تواند در دراز مدت دارای اثرات منفی باشد از جمله افزایش سطح تری گلیسرید خون، احتمال ابتلا به کبد چرب غیرالکلی، چاقی، دیابت نوع ۲ و مشکلات متابولیکی.
همان طور که می دانیم عملکرد کبد سنتز اسیدهای چرب است، با افزایش مصرف فروکتوز، اگر بدن به انرژی احتیاج نداشته باشد (مازاد بر انرژی تامین شده از گلوکز دریافتی)، بخش زیادی از فروکتوز مصرفی، می تواند توسط کبد به چربی تبدیل و عوارض نام برده ایجاد خواهد شد. در مقایسه با فروکتوز، گلوکز fat-producing کمتری می باشد.
*** لازم به ذکر است که عوارض مطرح شده در ارتباط با دریافت مقادیر بالای فروکتوز در نتیجه مصرف غذاهای پروسس شده و نوشیدنی های حاوی شربت فروکتوز می باشد، نه میوه ها که به طور طبیعی دارای قند فروکتوز هستند.
**** مصرف متعادل میوه ها در یک رژیم غذایی بالانس و حاوی تمامی گروه های غذایی، مشکلی برای شما ایجاد نخواهد کرد.
To ensure a healthy diet, eat whole foods whenever possible and save added sugars for the occasional special treat
👇👇👇
مطالب بیشتر: