BPA (بیسفنول آ )
2021/05/05
ارسال شده توسط armin azizi
970 بازدید
- BPA یا bisphenol A (بیسفنول آ ) مادهای شیمیایی است که به بسیاری از محصولات از جمله ظروف غذا و محصولات بهداشتی اضافه می شود. این روزها از پلاستیکهای حاوی BPA، در قوطیهای موادغذایی، بطریهای غذای کودک و … استفاده میشود.
- از BPA برای ساخت رزینهای اپوکسی و همچنین درلاک لایهی داخلی قوطیهای کنسرو نیز استفاده شده، تا از خوردگی و خرد شدن فلز جلوگیری کند.
- در زمان ساخت قوطیهای حاوی BPA، همهی آن Seal نشده و بخشی از آن آزاد می شود و با محتوای ظروف، مخلوط می شود.
- پس می توان گفت منبع اصلی دریافت BPA از طریق رژیم غذایی شما است!
- رژیم غذایی شما – به ویژه غذاهای بسته بندی شده و کنسرو شده – تا حد زیادی بزرگترین منبع BPA است. نوزادانی که از بطری های حاوی BPA تغذیه می شوند نیز، در معرض دریافت مقادیر زیادی از این ماده در بدن خود هستند.
- BPA ساختاری مشابه هورمون استروژن داشته و میتواند به گیرنده های استروژن متصل و بر عملکرد بدن تأثیرگذار باشد. این ماده ی شیمیایی از هورمون استروژن تقلید (تبدیل به استروژنیک میشود) و تعادل طبیعی سیستم غدد درون ریز را بر هم میزند.
اثرات منفی BPA
- ممکن است باعث ناباروری در مردان و زنان شود.
- دارا بودن اثرات منفی بر سلامت نوزادان.
- ممکن است بیماری های قلبی، سرطان و دیابت نوع 2 ایجاد کند.
- 4. افزایش ریسک ابتلا به چاقی
آيا می توانیم این ماده خطرناک را در برنامه غذایی خود کاهش دهیم؟
- مصرف کمتر غذاهای کنسرو شده.
- انتخاب بستهبندیهای مقوایی و شیشهای به جای قوطیها.
- مایکروویو نکردن ظروف پلاستیکی پلیکربناته
- استفاده از بطریهای پلاستیکی و یا شیشهای برای نوشیدنیها به جای قوطی
- 4. استفاده از حرارت پایین
- استفاده از بطریهای غذای کودکی که بدون BPA هستند.
- در فرآوردههای لبنی، BPA ممکن است درمزرعه، در هنگام شیردوشی (به روش دستی)، از طریق ماشینهای شیردوشی و یا در زمان انتقال به تانکهای نگهداری، به شیر منتقل شود.
- ضمن این که، مهاجرت BPA، از مواد بستهبندی به محصولاتی همچون شیرکندانس، فرمولاسیونهای نوزادان، خامههایUHT و یا هر محصولی که در داخل قوطی بستهبندی میشود، میتواند دلیلی مبنی بر آلودگی با این ترکیب باشد.
چهگونه میتوان میزان BPA را در خط تصفیهی آب کاهش داد؟
- این سیستم، شامل پراکسید هیدروژن و گروهی از مولکولها به نام فعال کنندههای TAML بوده و این مواد همان رفتاری را دارند که آنزیمها در بدن دارند – یعنی سرعت بخشیدن به واکنشهای شیمیایی.
- پراکسید هیدروژن و فعال کنندههای TAML به همراه هم سبب جمع شدن ترکیبات BPA و ایجاد مولکولهای بزرگتری به نام الیگومرها می شوند. این الیگومرها بی ضرر بوده و به راحتی از آب با فیلتر جدا میشوند.
منابع
- Studies have linked BPA to higher risks of heart disease and diabetesBy Larry West Updated February 07, 2019
- Royal society of chemistry 3 August 2017
- https://www.healthline.com/nutrition/what-is-bpa#how- to-avoid-it
- Bisphenol A in cow milk and dietary exposure at the farm levelVolume 102, Issue 2, February 2019, Pages 1007-1013
دیدگاهتان را بنویسید