نوشابههای لاکتیکی
2021/04/21
ارسال شده توسط sara ghorbani
12.7k بازدید
- امروزه، مصرف نوشابههای گازدار در میان مردم دنیا، به ویژه در کشور خودمان، به طرز هشدار دهندهای رو به افزایش است.
- بسیاری از افراد، حتی با وجود اطلاع از مضرات این ماده، به نوشیدن آن ادامه داده، تا جایی که استفاده از این محصول، برای آنها تبدیل به یک عادت غذایی شده و یکی از اقلام ثابت فهرست خریدشان، میباشد.
- به همین دلیل، یکی از موضوعاتی که این روزها، میتوان به عنوان موضوعی مهم، در راستای بهبود بخشیدن به عادات غذایی از آن یاد کرد، استفاده ازجایگزینهایی برای نوشابههای قندی میباشد.
- نوشیدنیهای گازدار، به دلیل خاصیت اسیدی و دارا بودن قند بالا، موجب فرسایش مینای دندان و در نتیجه پوسیدگی آنها میشوند.
- کالری بسیار زیاد نوشابههای گازدار که ناشی از وجود قند زیاد آنها است نه تنها ارزش غذایی محسوب نشده، بلکه باعث ایجاد چاقی، بروز مشکلات جسمی مانند بیماریهای قندی یا بیماریهای دیگری مثل مشکلات کبدی، گوارشی و حتی پوکی استخوان در مصرف کننده میشود.
- گاز این نوشابهها به دلیل وجود اسید فسفریک و دیاکسید کربن سبب پدید آمدن محیط اسیدی در دستگاه گوارش شده و این در حالی است که تنها معده قادر به تحمل این محیط بوده و مخاط دیگر اعضا مانند دهان، گلو و مری در برابر این اسید حساس و آسیبپذیر هستند.
- افرادی که عادت به مصرف نوشابههای گازدار دارند، معمولا مصرف آبمیوه، شیر و حتی آب را کاهش داده و به این ترتیب بدن خود را از ویتامینها و مواد معدنی ضروری محروم میسازند.
- نوشابهی لبنی نوعی نوشیدنی گازدار بر پایهی شیر است که اگر شما ندانید این محصول برپایهی شیر تهیه شده، از عطر و طعم آن متوجه این موضوع، نخواهید شد.
- در این نوشیدنی، اسیدلاکتیک (اسید رایج در فرآوردههای لبنی که از تخمیر لاکتوز تولید میشود)، جایگزین اسیدفسفریک و اسیدسیتریک نوشابههای مشکی و نارنجی شده و چون اسیدلاکتیک نوعی اسید طبیعی ضعیف است، از نظر برداشته شدن کلسیم از استخوانها و بروز پوکی استخوان کمخطرتر است.
- درتولید این نوشیدنیها، میتوان از آبپنیر تخمیر شده، آب پنیر شیرین تخمیر نشده (پرمیت حاوی لاکتوز بالا) که در ادامهی پروسه تخمیر شده و یا اسید لاکتیک به منظور تنظیم pH، به آن اضافه میشود، استفاده نمود. در نهایت پایهی تهیه شده بسته به تقاضای بازار توسط برخی افزودنیها همانند شکر، پالپ یا آب میوه، نمک و … به فرمولاسیون مطلوب میرسد.
- *** در فرآیند UF، شیری که پس از استخراج چربی و پروتئین باقی مانده، به مایع شفافی شبیه آب تبدیل میشود. از آنجا که چربی و پروتئین عوامل ایجاد رنگ سفید و بوی خاص شیر هستند، این مایع باقی مانده دیگر رنگ و بویی ندارد اما، کلسیم و املاح شیر هنوز در آن وجود داشته، ضمن این که دارای مقادیر بالایی لاکتوز میباشد. (پرمیت)
- pH این نوشیدنیها از 3/86 تا 4/08 و چربی آنها از1/0 تا1/8 درصد متغیر بوده و فرآوردههایی با قوام و غلظت بالا میباشند.
لاکتوز به جای قند
- در نوشابههای لبنی برای بخشی یا همهی شیرینی نوشیدنی از لاکتوز به جای قندهای معمولی استفاده میشود. در نوشابههای معمولی از ساکارز و گلوکز استفاده شده که ضمن ایجاد کالری بالا و زمینه سازی برای چاقی، سبب ایجاد دیابت و فشار خون بالا میشوند.
- لاکتوز ضمن این که یک قند طبیعی حاصل از شیر است به دلیل کالری کمتر حاصل از آن، عوارض بسیار کمتری دارد.
تقویت استخوانها به جای پوکی استخوانها
- مهمترین انتقادی که از نوشابههای گازدار میشود، این است که باعث آزاد شدن کلسیم از استخوانها شده و در بلند مدت زمینه ساز پوکی استخوان میشوند. نوشابههای لبنی نه تنها حاوی اسیدهایی که از جذب کلسیم در سیستم گوارش جلوگیری میکنند نبوده، بلکه حاوی مقادیر خوبی از کلسیم شیر نیز میباشند.
-
**** لازم به ذکر است تولید یا عرضهی نوشابههای لبنی، مجوزی برای مصرف بیرویهی این محصولات نبوده و آنها تنها میتوانند جایگزینهای مناسبتری برای نوشابههای گازدار معمولی باشند.
دیدگاهتان را بنویسید