نوشیدنی های انرژی زا Energy Drinks
نوشیدنی های انرژی زا Energy Drinks حاوی ترکیباتی هستند که سبب افزایش انرژی و عملکرد ذهنی میشوند. محصولاتی مانند: ردبول، مانستر، راک استار و… نمونههایی محبوب از نوشیدنی های انرژی زا در بازار هستند.
تقریبا تمامی نوشیدنی های انرژی زا حاوی کافئین هستند که سبب تحریک عملکرد مغز، هوشیاری و تمرکز میشوند. البته میزان کافئین در محصولات مختلف متفاوت است.
ترکیبات تشکیل دهندهی نوشیدنیهای انرژیزا عبارتند از:
شکر: منبع اصلی کالری در نوشیدنیهای انرژی زا است. هر چند بعضی از این محصولات بدون شکر هستند.
ویتامینهای گروه :B این ویتامینها در تبدیل مواد غذایی به انرژی نقش مهمی دارند.
مشتقات آمینواسید: تائورین و کارنتین بعضی از آنها هستند. هر دوی آنها در بدن به صورت طبیعی تولید میشوند و نقش مهمی در فرآیندهای بیولوژیکی بدن دارند.
مشتقات گیاهی: گورانا ترکیبی است که برای افزودن بیشتر کافئین استفاده میشود. از گیاه جنسینگ نیز به دلیل دارا بودن اثر مثبت روی مغز استفاده میشود.
مزایا و معایب مصرف نوشابهی انرژی زا
مزایا :
نوشیدنی های انرژی زا میتوانند سبب افزایش عملکرد مغز مثل تقویت حافظه، تمرکز و افزایش سرعت پاسخدهی و همینطور کاهش خستگی ذهنی شوند. به عنوان مثال مصرف ۵۰۰ میلیلیتر ردبول میتواند سبب افزایش تمرکز و تقویت حافظه به میزان ۲۴٪ شود ، که برخی دلیل آن را کافئین و برخی دیگر ترکیب کافئین و شکر می دانند.
افزایش انرژی و رفع خستگی، افراد میخواهند وقتی خسته هستند یا کمبود خواب دارند، همچنان به کارکردن ادامه دهند. رانندگان معمولا در مسیرهای طولانی و شبها از نوشیدنی انرژی زا استفاده نموده، تا هوشیار باقی بمانند.تحقیقات زیادی نشان میدهد که استفاده از نوشیدنیهای انرژیزا میتواند سبب افزایش کیفیت رانندگی و غلبه بر خواب آلودگی شود؛ حتی در صورت وجود کمبودخواب.
معایب :
تحقیقات نشان میدهد که نوشیدنیهای انرژی زا میتوانند باعث ایجاد مشکلات قلبی شوند.
اغلب نوشیدنی های انرژی زا حاوی مقدار زیادی شکر هستند. بهعنوان مثال: هر ۲۵۰ میلیلیتر نوشیدنی ردبول حاوی ۲۷ گرم (۷ قاشق چایخوری) شکر است. یک قوطی مانستر (۴۷۲ گرم) حاوی ۵۴ گرم (۱۴ قاشق چایخوری) شکر است.مصرف این مقدار شکر سبب افزایش قند خون میشود. اگر شما مشکل قند خون یا دیابت دارید، بهتر است در مصرف نوشیدنیهای انرژیزا تجدید نظر کنید. افزایش سطح قند خون میتواند باعث افزایش استرس و التهاب شود که سبب گسترش بیماریهای مزمن خواهد شد، اما حتی افرادی که دیابت ندارند باید در مورد شکر موجود در این نوشیدنیها نگران باشند. مطالعهای نشان میدهد که مصرف روزانه ۱ یا ۲ نوشیدنی حاوی شکر باعث افزایش ۲۶ درصدی احتمال خطر ابتلابه دیابت نوع ۲ میشود.
گردآوری:
راحله خسرونژاد
دیدگاهتان را بنویسید