فلاونوئیدها
2021/05/15
ارسال شده توسط sara ghorbani
12.18k بازدید
- فلاونوئیدها در طبیعت بسیار گسترده بوده و صدها نوع از آنها تا کنون شناسایی و مشخص شده است و این تعداد به سرعت رو به افزایش است.
- فلاونوئیدها رنگدانههای گیاهی بوده، که باعث ایجاد رنگهای متنوع در میوهها و سبزیها میشوند.
- سه گروه اصلی فلاونوئیدها عبارتاند از:
– آنتوسیانین
– فلاوون
– فلاونول
- اين تركيبات رنگهاي قرمز ،نارنجي، زرد، بنفش دارند.
- منابع خوب فلاونوئیدها شامل مرکبات، توتها، چای، ماءالشعیر، شکلات سیاه (با درصد کاکائوی ۷۰ درصد و بالاتر) میباشد.
- ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﺿﺪ ﺳﺮطﺎن، ﺿﺪ آﻟﺮژی، ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ (ﺿﺪ ﺑﺎﮐﺘﺮی – ﺿﺪ وﯾﺮوس)، ﺿﺪ جهش و … از وﯾﮋﮔﯽهای ﻓﻼوﻧﻮﺋﯿﺪهاست. ﻓﻼوﻧﻮﺋﯿﺪها ﻧﻘﺶ ﺑﺴﯿﺎر ﻣﺆﺛﺮی در ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی از اﻧﻮاع ﺳﺮطﺎنها و ﺑﯿﻤﺎریها دارﻧﺪ. اﻓﺰاﯾﺶ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻪ ظﺮﻓﯿﺖ آﻧﺘﯽ اﮐﺴﯿﺪاﻧﯽ ﺧﻮن ﺑﻌﺪ از ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﺣﺎوی ﻓﻼوﻧﻮﺋﯿدها ﺑﻪ اﺛﺒﺎت رﺳﯿﺪه اﺳﺖ. ﺛﺎﺑﺖ ﺷﺪه ﮐﻪ ﻓﻼوﻧﻮﺋیدها از اﯾﺠﺎد ﺗﻮمورهایﺳﺮطﺎﻧﯽ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ.
- هستهی ساختمانی آنها را بنزوپیرون تشکیل میدهد. اساساً در ساختمان آنها اسکلت فلاویلیوم وجود دارد و برحسب اختلاف در اکسیداسیون حلقهی مرکزی به گروههای آنتوسیانینها، فلاونها، فلاونولها، فلاوانولها و فلاوانونها تقسیم میشوند.
- یکی از گروههای مهم فلاونوئیدها، فلاونولها میباشند که ترکیباتی چون کمپفرول، کوئرستین و میریستین را شامل میشوند. این سه فلاونول به میزان قابل توجهی در چایهای فوری وجود داشته و به ایجاد طعم گس در این محصول کمک میکنند. در چای سبز این سه ترکیب و گلیکوزیدهای آنها ممکن است تا حدود 30 درصد وزن خشک را شامل شوند.
- فلاوانونها گروه کوچکی از فلاونوئیدها هستند که عمدتاً در مرکبات یافت شده و توانایی تبدیل شدن به قندهای مصنوعی را دارند.
- فلاوانونها از نظر تولید شیرینکنندههای سنتتیک در خور توجه میباشند. مثلا یک مشتق ساخته شده از نارینجین تقریباً 2000 مرتبه از ساکارز شیرینتر است.
- نارینجین یک فلاوانون با قند نئوهسپریدوز در موقعیت 7 بوده و موادی شدیداً تلخ هستند
- ادعا شده است که فلاونوئیدهای مرکبات یا بیوفلاونوئید، در فعالیت سینرژیستی با اسید آسکوربیک، موجب کاهش پارگی مویرگها میشوند.
- گروه دیگر از فلاونوئیدها که معمولاٌ کمتر از فلاونولها هستند، فلاونها نام دارند و شامل نمونههایی از جمله آپی جنین، لوتئولین و تری ستین میباشند.
- ایزوفلاونها نیز در سالیان اخیر مورد توجه قرار گرفته زیرا دارای خاصیت استروژنی ضعیفی بوده و میتوانند سبب کاهش قدرت باروری در حیوان بشوند.
- فلاونولهای گلیکوزیدی کورستین و کامپفرول اغلب در تمامی گیاهان یافت میشوند.
- ویژگی پلی فنلی فلاونوئیدها باعث گردیده، که موضوع استفاده از آنها به عنوان آنتی اکسیدان در روغنها مورد توجه قرار گیرد. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که به عنوان مثال، سه فلاونول موجود در چای از آلفا توکوفرول قویتر هستند. البته این ویژگی پلیفنلی میتواند در جذب فلزات هم مؤثر باشد. اما باید توجه شود که حلالیت کم آنها در روغن چنین کاربردی را محدود و مسئله ساز میکند و نیاز است که مشتقات محلول در روغن از آنها تولید شود.
- فلاونوئید روتین، در اثر ایجاد کمپلکس با آهن به شکل بد رنگ و سیاه در مارچوبهی کنسرو شده، ظاهرشده و در مقابل از کمپلکس قلع با آن، رنگ زرد مطلوبی ظاهر میشود.
- موضوع دیگر که برخاسته از همین ماهیت پلی فنلی آنهاست، شرکت در واکنشهای قهوهای شدن آنزیمی است که این مورد مشخصاً در خصوص چای چشمگیر و حائز اهمیت میباشد.
- فلاونوئیدها در فرآوری حرارتی پایدارند، ولی تحقیقات کمی روی آن انجام شده است.
منابع:
- https://ui.ac.ir/Dorsapax/userfiles/Sub7/biology/flavo.pdf
- https://ghazaa.com/flavonoid
- شیمی مواد غذایی/دکتر فاطمی/1378
- شیمی ترکیبات رنگی (در مواد غذایی)/ دکتر محمدعلی سحری/ 1381
دیدگاهتان را بنویسید