لاکتوفرین شیر و نقش آن در افزایش ایمنی بدن
پروتئین قرمز
لاکتوفرین یک گلیکوپروئتین متصل شونده به یون آهن و متعلق به خانواده ترانسفرین با وزن ملکولی 80 کیلو دالتون می باشد، که به مقادیر مختلف در شیر پستانداران از جمله گاو وجود دارد. این گلیکوپروتئین اولین بار از شیر گاو جدا و به دلیل محتوای آهن آن به عنوان پروتئین قرمز شیر شناسایی شد.
لاكتوفرين علاوه بر شير در بافت ها و ترشحات مختلفي نظير سرم، اشك، بزاق و صفرا نيز ديده مي شود. البته بيشترين غلظت آن در شير بوده كه توسط نوتروفیل ها و سلول های اپي تليال ساخته شده و به داخل شير ترشح مي شود.
لاکتوفرین از یک رشته پلی پپتیدی به طول 689 اسید آمینه تشکیل شده است.
ساختمان پروتئینی لاکتوفرین
ساختمان پروتئینی آن شامل دو بخش (lobe)، آمینی (N-lobe) و کربوکسیلی (C-lobe) است که هر کدام قابلیت اتصال به آهن آزاد را دارا می باشند.در واقع لاکتوفرین یک آنتی اکسیدان است که آهن آزاد را جستجو و اخذ نموده و مانع واکنش های رادیکال های آزاد می شود.
لاکتوفرین به عنوان بخشی از سیستم ایمنی ذاتی معرفی شده است و در عین حال در واکنش های ایمنی اختصاصی نیز به طورغیر مستقیم دارای نقش می باشد. لاکتوفرین ها بر روی رشد و تکثیر باکتری های گرم منفی، گرم مثبت،ویروس ها، انگل ها و قارچ ها نیز تاثیرگذار می باشد.
لاکتوفرین با جذب آهن آزاد، محیط را عاری از این عنصر می کند و در نتیجه باکتری ها و پاتوژن هایی که برای زندگی، رشد و تکثیر خود به آهن نیاز دارند از آن محروم مانده، قادر به ادامه زندگی نمی شوند و بدین ترتیب لاکتوفرین به طور غیرمستقیم عفونت را مهار می کند.
لاکتوفرین به مقدار زیادي در نوتروفیل ها تولید و در گرانول هاي ثانویه ذخیره و درطی التهاب آزاد می شود تا به فعالیت آنتی میکروبیال کمک کند.
لاکتوفرین ها با اتصال به پروتئوگلیکان ها و گیرنده هایی که درسطح سلول میزبان وجودداشته از ورود ویروس ها به سلول میزبان جلوگیری می نمایند.
لاکتوفرینها به HSPG (هپاران سولفات پروتئوگلیکان) درسطح سلول، متصل شده و از اتصال و ورود ویروس به سلول میزبان جلوگیری می کنند.
تهیه و تنظیم: فاطمه عامری
منابع:
- جداسازی و خالص سازی لاکتوفرین از شیر گاو
مجـلـــــه دانشــــگاه عـلـــــوم پزشــکـــــی مـازنــــــدران ، دورهی21،شمارهی84، مهر 1390
رمیسا شعربافی، فاطمه مرادیان، علیرضا رفیعی، علی برزگر
- Inhibition of SARS coronavirus cell entry by Lactoferrin
August 2011 | Volume 6 | Issue 8
Jianshe Lang, Ning Yang, Jiejie Deng, Kangtai Liu, Peng Yang, Guigen Zhang, Chengyu Jiang*
دیدگاهتان را بنویسید