سنگ شیر در تجهیزات حرارتی
2020/02/04
ارسال شده توسط reyhaneh asadi
25.47k بازدید
- سنگ شیر مخلوطی است ناهمگن و غیریکنواخت از اجزای آلی و غیرآلی که این مواد در سطوح حرارتی تجهیزات شیر به هم می چسبند. سنگ شیر به ویژه در شکاف های موجود در دستگاه مولد بخار ایجاد می شود. در این نقاط ممکن است سوختن نیز اتفاق بیفتد.
- همانند زمانی که آب سخت می جوشد و مواد معدنی موجود در آن در انتهای ظرف رسوب می کند، در شیر نیز مواد معدنی و نمک های موجود در آن، در اثر حرارت رسوب کرده و ته نشین می شوند.
- مقدار و ترکیب سنگ شیری که در یک قسمت از تجهیزات حرارتی شیر تولید می شود به طور مستقیم با میزان دما و حرارت ارتباط دارد.
- آنالیزهای شیمیایی نشان می دهند که سنگ شیرهای ایجاد شده در حرارت پایین، از ترکیبات چسبنده چربی و پروتیین تشکیل شده اند. اما زمانی که سنگ شیر در دماهای بالا تشکیل می شود، شامل مقدار زیادی خاکستر به ویژه کلسیم و فسفر است.
- تشکیل سنگ شیر در دمای مناسب برای انعقاد پروتئین آلبومین، می تواند به بالاترین حد خود برسد.
- عوامل دیگری علاوه بر دما وجود دارند که بر تشکیل سنگ شیر تاثیر می گذارند. از این عوامل می توان سرعت گرمایش، سرعت جریان شیر در میان تجهیزات، نوع و مقدار محصول فرآوری شده، نوع و ساختمان تجهیزات، نوع فلز درگیر و سطح منطقه مورد استفاده برای گرمایش را نام برد.
- ممکن است سنگ شیر با سوختگی اشتباه گرفته شود. سوختن در واقع مربوط به مواد معدنی است که در جدار لوله ها و پلیت های حرارتی ایجاد می شود و شامل مقدار زیادی مواد جامد است.
- مواد سوخته به راحتی با مواد قلیایی شسته می شوند. سنگ شیر که حاوی مقدار زیادی مواد معدنی است به راحتی با مواد قلیایی پاک نمی شود و برای پاک کردن کامل آن، باید از مواد اسیدی استفاده کرد.
- لایه های ضخیم و سنگین از سنگ شیر که در تجهیزات رسوب کرده اند را می توان زمانی که خشک هستند به راحتی مشاهده کرد ولی لایه های سبک سنگ شیر ممکن است تا مدت ها کشف نشده باقی بمانند. با استفاده از اشعه UV می توان سنگ شیر رسوب کرده در لوله ها، وت ها و جاهای دور از دسترس را تشخیص داد.
- استفاده از تجهیزات پاستوریزاسیون HTST می تواند به میزان زیادی تولید سنگ شیر را افزایش دهد زیرا در بخش های مختلف آن، حجم زیادی از شیر تا دمای بسیار بالا در فضاهای محدود گرم می شود.
- در خطوطی که حرارت زیاد در آن ها اتفاق نمی افتد، سنگ شیر به ندرت و به طور ناچیزی ته نشین می شود.
- سنگ شیر در تجهیزات حرارتی شیر مانند یک نارسانا عمل می کند و اگر کاملا از بین نرود می تواند سرعت انتقال حرارت را کاهش دهد. در نتیجه ظرفیت گرمایی تجهیزات نیز کاهش می یابد.
تهیه و تنظیم : ریحانه اسدی
منبع : J.G.Leeder /milk stone-It can be controlled/Department of Dairy Industry Rutgers University New .Brunswick.N.J
دیدگاهتان را بنویسید